Markalı Konut Sektörü Açısından 2017 Yılı Beklentileri

 Markalı konut sektörü açısından 2016 değerlendirmesi ve 2017 yılı beklentileri

 

Ülkemizde 15 Temmuz gecesinde yaşanan çirkin darbe girişimi ve ardından yaşanan gelişmeler sonrası  gayrimenkul sektörü dahil tüm sektörlerde duraksamalar yaşandı. Ancak bu süreçte arda arda gelen düzenlemelerle hükümetin gayrimenkul sektörüne sahip çıktığını görüyoruz. İlk önce %18 olan KDV miktarı seviyeli olarak 2017 yılının Mart ayına kadar %8’e düşürüldü. Yeni düzenleme sayesinde KDV oranı özellikle büyük alanlı konut almak isteyenlerin cazibesini arttıracak bir seviyeye gelmiş oldu. Sonrasında kredilere yeni düzenleme geldi; konut kredilerinde peşinat şartı evin değerleme bedelinin %25’iyken bu rakam %20 ye indirildi. Damga vergisinde her bir suretten alınan bedel tek surete indirildi, gayrimenkul sektöründeki önemli yüklerden olan damga vergisinde bir miktar rahatlama görüldü.

 

Özel sektörde ise EMLAK GYO ile başlayan ve GYODER ’in ‘Gayrimenkulde Güç Birliği’ kampanyası ile devam eden faiz indirimi kampanyası kapsamındaki projelerde aylık 0,70 faizle ve 120 ay vade ile alıcıya cazip bir imkanlar sunuldu. Kampanya satışlara ciddi ivme kazandırdı .

 

2017 yılı ile beklentilerimize gelecek olursak; tüm zorlu şartlara rağmen hükümet ve özel sektörün konut piyasasını canlandırmaya yönelik çalışmalara devam edeceğini düşünüyoruz. Markalı konut yatırımcılarının artık eskiye kıyasla çok daha detaylı fizibilite çalışmalarıyla yola çıkmaları gerekiyor. Doğru konsept, tipoloji dağılımı, optimum kalite, piyasanın beklentilerini karşılayan sosyal olanaklar, doğru satış rakamları ve ödeme seçenekleri ile yola çıkan güvenilir markaların süreçten zarar almadan geçeceklerini düşünüyoruz.

 

 

* 2016'da İstanbul, Ankara ve İzmir'de fiyat artış performansı ile öne çıkan bölgeler,

 

İstanbul’da 2016 yılında özellikle mega projelerin etki alanında kalan bölgelerde beklediğimiz gibi TL bazında fiyat artışları yaşandı. Bu bölgeler Markalı Konutlar açısından değerlendirildiğinde Anadolu Yakası’nda Alemdağ, Ataşehir, Riva, Ümraniye Merkez ve Acıbadem E5 Aksı – Çamlıca Bölgesi sırasıyla en fazla değer artışı yaşanan bölgeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupada ise Başakşehir- Kayabaşı, Kemerburgaz, Esenyurt, Yenikapı Zeytinburnu Bakırköy Sahil hattı en fazla değer artışı yaşanan bölgele oldu.

 

Alemdağ, 3. Köprünün tamamlanmasından sonra gelişim gösteren bölgelerin başında gelmektedir. Çoğunlukla villa tarzı projelerin yer aldığı bölgedeki değer artışı, 3. Köprünün tamamlanması ve bölgeye yapılması planlanan mega büyüklükteki şehir hastanesi projesi etkili olmuştur.

Ataşehir, yapılması planlanan raylı sistemler ve kentsel dönüşüm sebebiyle değer artışı yaşanan bölgeler arasında yer almaktadır.

Riva, 3. Köprünün tamamlanmasından sonra gelişim gösteren bölgelerin başında gelmektedir. Ayrıca arsa stokunun bulunması, bölgedeki konutlarda değer artışına sebep olacağını destekler niteliktedir.

Ümraniye Merkez Bölgesi, çalışmaları devam eden ve 2017 yılının Mayıs ayında hizmete girmesi beklenen Üsküdar -  Ümraniye - Çekmeköymetro hattı projesi sebebiyle değer artışı yaşanan bölgelerden biridir.

Acıbadem E-5 Aksı - Çamlıca Bölgesi hem Avrasya Tüneli projesi ile hem de gelecek olan raylı sistemler sayesinde de değer artışı yaşanan ve önümüzdeki dönemde de değer kazanması beklenen bölgeler arasındadır. Bölgede başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları da değer artışına sebep olarak gösterilebilir.

 

Başakşehir- Kayabaşı; Arsa stoku (emlak konut ihaleleri), 3. Köprü güzergâhında olması, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul Projesi ve yapılması planlanmış olan raylı sistemler ile ulaşılabilirliğin kolaylaşacak olması.

 

Kemerburgaz: Arsa stoku (emlak konut ihaleleri), 3. Köprü güzergâhında olması, 3. Havalimanı, ve yapılması planlanmış olan raylı sistemler ile ulaşılabilirliğin kolaylaşacak olması.

 

Esenyurt: Kentsel dönüşüm, arsa stoku, 3. köprü ve raylı sistem projeleri.

 

Yenikapı Zeytinburnu Bakırköy Sahil Hattı: Kentsel dönüşüm, Avrasya Tüneli ve raylı sistemler.

 

Ankara’da 2016 yılını değerlendirecek olursak; Çankaya ilçesinde Beysukent ve devamında Çayyolu, Alacaatlı, yaşamkent bölgelerinde yeni projelerin yapılması ile konut değerlerinde artışların öne çıktığı görülmektedir. Ayrıca bu bölgelerin bağlantısı olan İncek bölgesinde de yeni projelerin çoğalması ile değerlerde artışlar söz konusudur. Keçiören ilçesinde yeni yapılmakta olan hastane kampüsü nedeniyle Etlik, İncirli ve çevresinde artışlar gözlenmektedir. Yine bu ilçede metronun tamamlanarak yakın zamanda açılacak olması nedeniyle de metro hattı boyunca konut değerlerinde artış söz konusundur. Etimesgut ilçesinde ise Bağlıca bölgesinde yeni Mit yerleşkesinin yapılmaya başlanması nedeniyle de bölgede kısmen artışlardan bahsetmek mümkün.

 

İzmir’in en önemli konut gelişim bölgeleri Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka ilçeleridir. Özellikle Bornova ve Bayraklıilçelerinde, yeni kent merkezine olan yakınlığı, 2 adet üniversitenin bulunması ve Çamdibi-Yeşilova bölgesinde bulunan rezerv alanlarının da etkisi ile yeni konut projeleri de yoğunluk kazanmaya başlamıştır.  Ayrıca, Narlıdere ve  Karşıyaka-Mavişehir bölgesi de site tarzı lüks konut üretiminin yoğunlaştığı bölgelerdir. Bu bölgelerde inşaat aşamasında olan pek çok konut projesi bulunmaktadır. Urla, Güzelbahçe, Çeşme bölgesi ise daha çok villa tarzı yapılaşmanın yoğunlaştığı bölgelerdir.