EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı:
“Kredi kullanımı değişikliği ile konut sektörüne taze kan geldi”
Başbakan Binali Yıldırım’ın kredi kullanımlarıyla ilgili açıklamasını değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, kredi firmalarına taze kan geldiğini, atılan adımın sektörü rahatlatacağını belirtti.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yeni yapılan KDV ve kredi kullanımı değişikliklerinin sektöre taze kan olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Temmuz ayında yaşanan talihsiz gelişmelerden sonra sektörde bir takım yenilikler ve düzenlemeler bekliyorduk. Bunlar art arda geliyor, Hükümet gayrimenkul sektörüne sahip çıkıyor. İlk önce %18 olan KDV miktarı seviyeli olarak Mart ayına kadar %8’e düşürüldü. Şimdi de kredilere yeni düzenleme geldi. Eskiden konut kredilerinde peşinat şartı evin değerleme bedelinin %25’i olarak belirlenmişti. Ancak bunun dışında kalan miktarı bankalar kredilendirebiliyordu. Yeni uygulama ile peşinat şartı %20’ye düşürüldü. Böylece konut kredisi kullanmak isteyen, ama peşinatı denkleştiremeyen kesime konutun fiyatının %5 oranında bir yardım eli uzatılmış oldu.”
Geniş kapsamlı değişiklik
Yapılan değişikliğin kapsamını da değerlendiren Yazıcı, şunları söyledi: “Yapılan çalışmada tüketici kredileri ve bankaların sermaye yeterlilikleriyle de ilgili kapsamlar var. Yeni düzenleme ile katılım bankalarının sermaye yeterlilik oranıyla mevduat bankalarının sermaye yeterliliklerinin değerlendirilmesi arasındaki farklılıklar kaldırılıyor. Ödenmemiş kredilerine karşılık ayırmak zorunda kalan mevduat bankalarına göre daha avantajlı olan katılım bankalarının avantajı ortadan kalkıyor, durum eşitleniyor. Son iki yıldır ticari kredilerde geri ödenmeme riski nedeniyle son derece tedbirli davranılıyordu. Bu değişiklik yoluyla bankaların kredi taleplerini karşılamada biraz daha rahat davranacağını beklemek yanlış olmaz diye düşünüyorum.”
Alınan tüm tedbirlerin gayrimenkul sektörünü canlandırmaya yönelik olduğunu söyleyen Yazıcı, ancak hala yapılacak işler olduğunu belirtti. Yazıcı, özellikle son dönemde işlerin yatırımcı, geliştirici ve son kullanıcısı için erişilebilir olmaktan çıkmış olduğunu söyleyerek, ancak yapılan yeni düzenlemelerle artık sektörün geleceğiyle ilgili umutlu olmanın mümkün olacağını vurguladı.