Kartal Bölgesinde Neler Oluyor?

Kartal İlçesi’ne İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nın inşa edilmesi, Kartal-Kadıköy metrosunun açılması ve bu hattın Marmaray’a bağlanması sonucunda bölgede ofis/ev ofis  yatırımları artmıştır. Kartal Bölgesi sahil yolu ile Tuzla ve Kadıköy’e bağlanırken, Kadıköy- Kartal metrosunun açılmasıyla toplu taşımada da merkez ile entegresi sağlanmıştır. Kartal Adalet Sarayı da bölge de beyaz yakalı çalışan nüfusun artmasına sebep olmuştur. Bununla birlikte çalışan kesimin de konut ihtiyacının bölgeden karşılama oranı artmış, beraberinde ticari fonksiyonlu gayrimenkuller ve karma projelerin bölgede artışına yol açmıştır. Kartal bölgesinde mevcutta devam eden konut gelişiminin önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmektedir. Bölgede var olan Kadıköy – Kartal metro hattının Marmaray ile entegresi bu aksta yer alan bölgelerin cazibesini artırmış, ilk etapta hızlı bir ivme yakalamıştır. 2016 Aralık ayında açılması planlanan Avrasya Tüneli ile birlikte bölgede gayrimenkul sektörünün tekrar hızlanması beklenmektedir. Ayrıca bölgede riskli alan edilen bölgeler kentsel dönüşüme konu alanlar olarak yeni konut bölgelerinin açılması anlamına gelmektedir.

Markalı konutlar açısından incelendiğinde, konut fiyatlarının D-100 Karayolu’nun alt ve üst bölgesine göre değiştiği bölgede sahil yoluna inildikçe konut fiyatlarının arttığı görülmektedir. Bölgedeki konut projelerinde fiyatların yaklaşık 3.500 TL/m2- 17.000 TL/m2 (KDV’den arındırılmış fiyatlardır) gibi geniş bir aralıkta değiştiğini görmekteyiz. D-100 Karayolu’ndan sahil yoluna indikçe fiyatlar artış göstermekte, yukarı çıktıkça ise fiyatlarda düşüş yaşanmaktadır.

2012 yılından itibaren, 3 yıllık bileşik oranda değer artışına bakıldığında, Kartal bölgesi 2013 yılında (2012 yılına kıyasla)  %20, 2014 yılında (2012 yılına kıyasla)  %35,6 , 2015 yılında ise (2012 yılına kıyasla) %54,9 oranında artış göstermiştir.

 

Markalı konut projelerindeki daire tipler incelendiğinde, bölgede en çok 1+1, sonrasında ise 2+1 ve 3+1 konut tipinin üretildiği görülmektedir. Projeleri tercih edenlerin çoğunlukla çalışan, bekar ve çocuksuz, orta ve orta üst gelir grubundaki aileler olduğu görülmektedir.