Bu çalışma AVM sektöründe uzun yıllardır araştırma alanında tecrübeleri olan iki profesyonel firmanın EVA Gayrimenkul Değerleme ve AKADEMETRE Araştırma firmasının ortak projesidir. Bu sene bu çalışma Alışveriş merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD)’nin katkı ve desteği ile farklı bir boyuta taşınmıştır.
Bu rapor alışveriş merkezleri (AVM) sektörünü irdelemek, gerçek birikim ve potansiyeli göstermek, Türkiye’deki potansiyel yatırım bölgelerini tespit etmek ve ihtiyaç duyulan AVM tip ve büyüklüklerini ortaya koymak, sektörün genel fotoğrafını çekmek ve gelecek öngörülerini belirlemek amacı ile yaptığı bilimsel gerçeklerle desteklenmiş üçüncü çalışmadır.
AVM yatırımcıları ve perakendeciler tarafından kapsam olarak farklı ama birbiri ile ilintili talepler gelmesi iki firmanın güçlerini birleştirerek sektör açısından faydalı ve yatırımcının önünü görmesini sağlayacak bu raporun geliştirilmesine sebep olmuştur.
Gayrimenkul sektöründe veri paylaşımı konusunda ciddi sıkıntılar bulunmaktadır. Yapılan bu teknik çalışmanın sektörle profesyonelce paylaşılmasına karar verilmiştir.
Rapor; Türkiye’de AVM enflasyonu var mı? Kronolojik olarak AVM sektörü kurulduğundan bu yana nasıl bir sayı ve alan gelişimi izledi? Kapanan ve fonksiyon değiştiren AVM’ler hangileri? Bir önceki sene fonksiyonunu yitiren ancak bu sene geri kazanılan AVM’ler nerede? Hangi illerde AVM gereksinimi var? Hangi iller doygunluğa ulaşmış? İstanbul’da durum nedir? Çalışmada dikkate alınan parametreler ve bunların neden seçildikleri, metodoloji ve varılan sonuçlar izah edilmiştir. Sektörün gelişimi ile ilgili öngörüler, dünya gelişiminde Türkiye’ye gelecekte etki etmesini beklediğimiz trendler, e-ticaret, artan sanal mağaza sayıları konusundaki gelişmelere değinilmiştir.
Çalışma sadece 2013 yılını değil, 2015 senesinde Türkiye AVM haritasının nasıl olacağını da ortaya koymaktadır. Gerçekte yatırım için uygun bölgelerin nereler olduğu, rekabetin özellikle bugün için yoğunlaştığı iller tespit edilmiştir.
Rekabetin yoğun görüldüğü ama aslında öyle olmadığı ortaya çıkan iller de göze çarpmıştır. Bugün için AVM eksiği olan ama 2015 yılında yoldaki gelişimler nedeni ile fazla AVM alanına sahip olacak iller tespit edilmiştir. Şu anda mevcut olan AVM’lere ait özellikler tek tek izah edilmiş, haritalarda yerleri ve etki alanları gösterilmiş, 2013 – 2015 projeksiyonunda geliştirilmekte olanlar da ayrıca gösterilmiştir. Bu kapsamda il bazında AVM’lerin kimler tarafından geliştirildiği, toplam kiralanabilir alanları gibi birçok detayı görmek mümkündür.
Ayrıca bugün AVM fazlası olup korkulabilecek ama 2015 senesine kadar yeni gelişim yapılmadığı takdirde ilave alana ihtiyaç duyacak iller de çalışma ile ortaya çıkarılmıştır.
Raporumuz Şubat 2013’e kadar faaliyete geçmiş ve 2015’e kadar geliştirileceği duyurulmuş AVM’leri kapsamaktadır.
Mart 2013
EVA Gayrimenkul Değerleme & Akademetre Araştırma (Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği katkılarıyla)
Talep edilmesi durumunda raporumuzun tanıtım dokümanını ve tarafınıza teklif dosyasını size iletmekten mutluluk duyarız.
Saygılarımızla,
Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş
Araştırma ve Raporlama Ekibi
Raporu Temin Etmek için Kontak bilgileri
E-Posta: mail@evagyd.com Tel: 0216 665 36 36 www.evagyd.com
Gökçen TAŞKIN (Araştırma ve Raporlama Koordinatörü) Tel: 0216 665 36 33
e-posta: gokcentaskin@evagyd.com